Politica

Deneş: Hergheliile trebuie să dezvolte latura recreativă în folosul publicului larg şi, în special, al copiilor

Deneş: Hergheliile trebuie să dezvolte latura recreativă în folosul publicului larg şi, în special, al copiilor

Hergheliile trebuie să dezvolte latura recreativă în folosul publicului larg, în general, şi al copiilor, în special, a declarat, joi, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, prezent la Herghelia Jegălia din judeţul Călăraşi.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, ministrul Deneş a apreciat rezultatele obţinute prin managementul hergheliei şi totodată i-a solicitat directorului general Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, să dezvolte şi mai mult latura recreativă, astfel încât hergheliile să devină un punct de atracţie, de petrecere a timpului liber şi de practicare a sporturilor ecvestre de către publicul larg, în general, şi de copii, în special. În opinia ministrului, acest demers vine în întâmpinarea iubitorilor de cai, al căror număr a crescut în ultima perioadă, iar în acelaşi timp va reprezenta un beneficiu din punct de vedere economic pentru herghelii.

De asemenea, oficialul a inspectat modul în care au evoluat perdelele forestiere constituite pe terenurile aparţinând Hergheliei Jegălia situate în vecinătatea autostrăzii A2.

La rândul său, şeful Romsilva a precizat că au fost luate măsuri pentru eficientizarea, din punct de vedere economic, a celor 12 herghelii administrate de către Regie, adăugând că Jegălia este una dintre hergheliile la care, în urma măsurilor luate, au început să se observe rezultatele unui bun management, atât în ceea ce priveşte creşterea armăsarilor cu potenţial genetic ridicat, cât şi dezvoltarea unei ramuri de selecţie a calului de sport românesc.

Conducerea hergheliei şi-a propus ca, prin promovarea sloganurilor "Să admirăm calul de sport românesc din Herghelia Jegălia" şi "Calul nu mai poate schimba lumi, poate schimba doar vieţi", să declanşeze o campanie de marketing, astfel încât prin valorificarea exemplarelor de cai de rasă, inclusiv a cailor de sport, să majoreze profitul.

Această herghelie produce, pe terenul agricol pe care îl are în administrare, furajele necesare hrănirii animalelor proprii dar şi pentru susţinerea unor alte herghelii aflate în administrarea Romsilva.

Herghelia Jegălia, cu o existenţă de peste 100 de ani, are un efectiv de 223 de cabaline şi este destinată creşterii şi ameliorării genetice a raselor Cal de sport românesc şi Semigreu.

Două dintre obiectivele principale ale hergheliei sunt: organizarea sistematică a concursurilor oficiale din calendarul Federaţiei Ecvestre Române la disciplinele sărituri peste obstacole, dresaj (Cupa Canaval şi Cupa Calului de sport românesc), precum şi furnizarea celor mai bune exemplare pentru debut şi testarea în competiţii oficiale sportive de călărie către cele mai performante filiale ale Clubului Hipic 'Romsilva', cum sunt Depozitele de armăsari Târgu Mureş, Dumbravă, Arad şi Herghelia Izvin.

Formarea Calului de sport românesc a început la Herghelia Sâmbăta de Jos.

Obiectivul ameliorării acestei rase este creşterea perfomanţelor pentru disciplinele sportive: sărituri peste obstacole, proba completă de călărie, dresaj, precum şi îmbunătăţirea şi consolidarea însuşirilor necesare unui cal utilitar, unui cal de şa foarte bine adaptat condiţiilor de mediu din România.

Semigreul românesc este o rasă de tracţiune intermediară, fiind un cal adaptat condiţiilor din Câmpia Română.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a participat, joi, la un eveniment organizat de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, la Herghelia Jegălia, din comuna Perişoru, judeţul Călăraşi.

Demnitarul a fost însoţit de către secretarul de stat pentru Păduri, Daniel-Constantin Coroamă, iar la prezentarea hergheliei au mai fost prezenţi preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Alexandru Stănescu, alţi membrii ai acestei comisii, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Iliuţă Vasile, directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Victor Sandu, persoane cu responsabilitate în domeniu din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), reprezentanţi ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) etc.

AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Comentarii

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *