Externe, Politica

Raport OLAF: Ungaria este cea mai coruptă țară din UE

OLAF Ungaria

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a emis un comunicat de presă care rezumă activitatea sa de investigare în cursul anului 2018. Astfel, în 2018, Biroul a încheiat 167 de investigații și a emis 256 de recomandări. Raportul OLAF este disponibil online și dezvăluie că în Ungaria sunt cele mai multe cazuri de fraudă (9). Rezultatul general al raportului în ceea ce privește Ungaria este că 3,64% din fondurile de dezvoltare aferente perioadei 2014-2018, respectiv 371 milioane de euro, ar trebui returnate la Bruxelles.

István Ujhelyi, europarlamentar MSZP, este îngrijorat de capacitatea guvernului maghiar, din timpul negocierilor bugetare, de a face un caz pentru a obține partea sa justă din bugetul UE pentru perioada cuprinsă între 2021 și 2027 din cauza reputației proaste a guvernului Orbán. El consideră că, în urma rezultatelor investigației OLAF, se va reduce din eficacitatea guvernului Orbán în reprezentarea intereselor țării în ceea ce privește fondurile structurale ale UE.

Întrucât Parchetul din Ungaria nu a reușit să urmărească investigațiile anterioare OLAF, singura soluție ar fi ca Ungaria să se alăture Parchetului European (EPPO). Ákos Hadházy, „investigatorul privat” al corupției, a susținut aderarea Ungariei la EPPO și a condus la o acțiune care a determinat 680.000 de unguri să semneze o petiție în acest sens. Ákos Hadházy susține raportul, întrucât „atrage atenția factorilor de decizie din UE” asupra gravității situației și speră că „va pune presiune considerabilă asupra guvernului”.

Care a fost reacția Guvernului Orbán la Raportul OLAF?

Deși raportul OLAF a examinat nouă cazuri, toate apărute între 2014 și 2018, Tamás Deutsch, membru al Parlamentului European, spune că raportul este rezultatul corupției guvernelor social-liberale (2002-2010). Deutsch a acuzat, de asemenea, OLAF că „a intervenit direct în campania electorală maghiară de partea opoziției de stânga prin publicarea acestui raport”.

Rezultatul raportului confirmă faptul că puține țări ar putea întrece Ungaria lui Orbán când vine vorba despre corupție. În urma raportului OLAF, Grecia și Polonia au opt cazuri de fraudă fiecare, dintre care, în Polonia doar în trei dintre acestea s-au descoperit dovezi. Pe lista celor mai corupte țări se află și România, Bulgaria, Republica Cehă și Italia.

Sursă: Hungarian Spectrum

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *