ECONOMIE

SOCIAL

TRUST THIS

TOP STIRI

EXCLUSIV TTW

Ikea evită să menționeze România în răspunsul adresat TTW, dar împărtășește îngrijorările cu privire la faptul că Ucraina se confruntă cu multe provocări legate de practicile iresponsabile de gestionare a pădurilor, exploatarea ilegală și corupția

10/08/2020 - 18:21

The Trust Word a contactat compania suedeză IKEA, cel mai mare comerciant global de mobilă, după ce în presa internațională au apărut mai multe investigații care analizează defrișările ilegale din România și Ucraina și de pe urma cărora ar beneficia IKEA. În răspunsul mai mult standard primit de TTW, care nu dovedește o reală transparență a companiei în relația cu mass-media, IKEA își arată îngrijorarea pentru practicile iresponsabile de gestionare a pădurilor, exploatarea ilegală și corupția din Ucraina, însă nu amintește despre România și de defrișările ilegale din țară. 

În luna iunie a acestui an, Channel 4 News a realizat împreună cu ONG-ul ecologist Earthsight o investigație, în urma căreia au descoperit mai multe produse făcute din fagi tăiați ilegal din Munții Carpați. De altfel, și SRF News amintește de defrișările ilegale pe care le-ar fi făcut compania suedeză.

IKEA declară că iubește lemnul, iar în videoclipul promoțional susține că „tot lemnul pentru mobilierul lor este tăiat legal, iar exploatările forestiere nu au un impact negativ asupra mediului”, însă investigațiile demonstrează că se fac defrișări ilegale atât în România, cât și în Ucraina. În 2018, 109 compensații ilegale au avut loc doar într-o singură regiune din Ucraina. După investigația Channel 4 News și a ONG-ul ecologist Earthsight, IKEA a comandat un audit al surselor sale de material lemnos din Ucraina după ce activiștii de mediu au atras atenția că ar folosi lemn din defrișări ilegale în Munții Carpați. 

The Trust Word a primit o poziție oficială din partea Ingka Group:

La IKEA, credem că pentru a face diferența atunci când vorbim despre pădurile lumii, prin susținerea managementului forestier responsabil,  putem realiza mai mult lucrând alături de ceilalți decât dacă am lucra singuri.

Salutăm raportul și concluziile ONG-ului Earthsight și tratăm cu maximă seriozitate problemele ridicate de acesta. Suntem determinați să investigăm acuzațiile și să ne implicăm în continuare alături de Earthsight. IKEA împărtășește și susține dorința de a îmbunătăți situația de gestionare a pădurilor din Ucraina.

Lemnul este parte esențială a moștenirii noastre ce ține de designul produselor și este un material cu o capacitate ridicată de regenerare, din perspectiva proiectării, a calității și a mediului, cu condiția să provină din păduri gestionate în mod responsabil. Fiind unul dintre cei mai mari consumatori de lemn, ne folosim de acest status pentru a deveni lider în schimbări pozitive, în special în acele regiuni care se confruntă cu provocări.  

În prezent, credem că FSC (Forest Stewardship Council) este cea mai puternică și credibilă certificare forestieră globală disponibilă datorită transparenței sale și a modului în care reunește o serie de factori interesați din grupurile de mediu, economice și sociale, ca parte a procesului de luare a deciziilor democratice.

În 2018 și 2019, audituri independente, declanșate de raportul Earthsight din 2018, nu au identificat lemn tăiat ilegal în lanțul nostru de aprovizionare. Cu toate acestea, în urma celui mai recent raport al acestora, am luat măsuri imediate pentru a investiga în continuare acuzațiile.

Am inițiat un audit independent al lanțului nostru de aprovizionare cu lemn din Ucraina. Am solicitat, de asemenea, Assurance Services International (ASI) – care este auditorul independent al FSC – să investigheze acuzațiile raportului.

IKEA nu acceptă utilizarea lemnului tăiat ilegal pentru produsele noastre. Recunoaștem că exploatarea fenomenului tăierilor ilegale rămâne o problemă globală și lucrăm proactiv pentru a implementa măsuri menite să verifice dacă furnizorii noștri respectă legalitatea și cerințele noastre. Dacă intrăm în posesia unor informații care sugerează că lemnul care nu corespunde cerințelor noastre a intrat în lanțul de aprovizionare, luăm măsuri imediate.

IKEA împărtășește îngrijorările cu privire la faptul că Ucraina se confruntă cu multe provocări legate de practicile iresponsabile de gestionare a pădurilor, exploatarea ilegală și corupția. Considerăm că este important să fim prezenți în astfel de zone pentru a îmbunătăți gestionarea responsabilă a pădurilor. În prezent, IKEA utilizează mai puțin de 1% din totalul lemnului tăiat în Ucraina și reprezintă mai puțin de 1% din aprovizionarea noastră globală.

La IKEA, ne angajăm întotdeauna să luăm măsuri în ceea ce privește propriul lanț de aprovizionare și să lucrăm împreună cu parteneri din întreaga lume pentru a îmbunătăți gestionarea responsabilă a pădurilor.

Mai jos, vom reda întrebările pe care The Trust Word le-a adresat celor de la IKEA: 

Luna trecută, au apărut informații în presa internațională conform cărora IKEA a beneficiat de pe urma defrișărilor ilegale de pădure din România și Ucraina.

  1. Continuă IKEA să cumpere lemn exploatat ilegal din cele două țări?
  2. IKEA a comandat un audit al surselor sale de material lemnos din Ucraina după ce activiștii de mediu au atras atenția că ar folosi lemn din defrișări ilegale în Munții Carpați. Care este stadiul demersului în acest moment?
  3. Care este politica IKEA de mediu? Vă permit regulile interne, în acest moment, să achiziționați lemn din surse nesigure?
  4.  Intenționează Ikea să investească în revitalizarea fondului forestier din zonele afectate de tăierile ilegale de care compania dumneavoastră ar fi beneficiat?
  5. În videoclipul promoțional susțineți că exploatarea forestieră nu are impact negativ asupra mediului. Care sunt argumentele pentru care susțineți acest lucru?

Sursă: The Trust WordShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2020 Oct