ECONOMIE

POLITICA

LIFESTYLE

POLITICA

SOCIAL

TRUST THIS

TOP STIRI

EXCLUSIV TTW

The Trust Word: Săptămâna pe scurt

29/09/2020 - 19:46

  • Șeful Unifarm, acuzat de DNA că ar fi cerut șpagă 760.000 de euro în plină pandemie, a fost suspendat din funcție
  • Pacienţii asimptomatici pozitivi – externaţi după 10 zile; patru zile – izolare acasă
  • Sondaj: 74% dintre români vor unirea cu Republica Moldova
  • OMS prevede 10 milioane de cazuri săptămâna viitoare; vârful nu a fost atins în America

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.022 cazuri de persoane infectate cu COVID- 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.530 au fost declarate vindecate și externate. Tot până astăzi, 1589 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 325 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 199 de pacienți.

Pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării, prevede un ordin al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Pragul de 10 milioane de cazuri de Covid-19 în lume ar urma să fie atins săptămâna viitoare, în momentul în care epidemia nu a atins încă vârful în regiunea Americilor, a avertizat miercuri OMS, citat de AFP și preluat de adevarul.ro.

Cu toate că în ultima săptămână s-a discutat despre o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri, există încă multe voci care sunt sceptice în privința virusului.

Vosganian insistă în a minimaliza COVID-19. Deputatul ALDE, aflat acum în grupul parlamentar al PSD, își continuă cruciada de desființare a coronavirusului. Într-o nouă postare pe Facebook, acesta insinuează că boala este o invenție, transmite newsweek.ro.

Și Liviu Dragnea a ocupat câteva titluri din presă, săptămâna trecută.

Administrația Națională a Penitenciarelor a demarat un control la Penitenciarul Rahova, pentru a vedea în ce condiții a dat Liviu Dragnea interviul apărut joi în presă. Fostul președinte PSD i-a acordat un interviu prin Skype fostei sale consiliere Anca Alexandrescu.

Vineri, după doi ani și jumătate de la punerea sub acuzare, procurorii anticorupție i-au citat pe Liviu Dragnea și ceilalți acuzați din dosarul Teldrum la DNA. Fostul lider al PSD a fost adus de la Penitenciarul Rahova și a fost ținut în dubă timp de 45 de minute, scrie newsweek.ro.

I s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în dosarul Tel Drum, în care este acuzat de cinci infracțiuni, două de abuz în serviciu, două de fraudă cu fonduri europene și una de constituire de grup infracțional organizat, cu un prejudiciu de 27 de milioane de euro, conform g4media.ro.

Tot G4Media a publicat o analiză despre bătălia pentru București și despre șansele lui Nicușor Dan în fața Gabrielei Firea. Cum poate complica Ponta jocul, este de fapt ceea ce scoate articolul la lumină.

Modelul aplicat de Germania („Kurzarbeit”) privind programul flexibil de muncă în criza economică reprezintă o sursă de inspiraţie pentru Guvern, însă aceste reglementări trebuie adaptate realităţilor din România, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, în debutul unei dezbateri organizate cu patronatele şi cu sindicatele pe tema flexibilizării programului de lucru, citează agerpres.ro.

Modelul german („Kurzarbeit”) invocat de ministrul Muncii presupune subvenţionarea de către Guvern a unei părţi a salariilor pentru acei lucrători cărora angajatorii le-au modificat orarul de muncă din program normal în program parţial, din cauza crizei economice. Practic, angajaţii cu programul de lucru scurtat ar urma să primească de la Guvern contravaloarea muncii pentru zilele în care nu mai sunt chemaţi la muncă de angajatori.

Liberalii au depus, luni, la Parlament cererea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber.

Renate Weber susține că nu va beneficia de pensie specială, pentru că nu are stagiul minim de cotizare la sistemul public de pensii de 15 ani.

Directorul UNIFARM a fost plasat sub control judiciar de DNA pentru corupție, fiind suspectat că a cerut 760 de mii de euro pentru atribuirea unui contract pentru echipamente de protecție împotriva coronavirusului. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație al Unifarm, după ce directorul companiei, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar. Mai mult, Nelu Tătaru a spus că va cere demiterea lui Adrian Ionel dacă Consiliul de Administrație al companiei nu va veni cu o soluție de înlocuire a acestuia din funcție, transmite marți digi24.ro.

Consiliul de Administrație al companiei de stat UNIFARM, controlată de Ministerul Sănătății, a aprobat miercuri suspendarea contractului de director general al lui Ionel Adrian.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii şi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

Potrivit Avocatului Poporului, lipsa reglementării la nivelul legislaţiei primare a măsurilor generate de epidemii (carantină, izolare/internare obligatorie a persoanelor în contextul bolii transmisibile COVID-19) lasă la latitudinea ministrului Sănătăţii emiterea unor acte administrative, cu caracter normativ, de rang infralegal, ingerinţa generată de această stare vizând drepturi fundamentale, respectiv dreptul la libertate individuală şi dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, cu încălcarea prevederilor art. 53 din Constituţie, mai scrie agerpres.ro.

73,7% dintre români susțin Unirea cu Republica Moldova, față de 68% în septembrie 2019. Aceste date au fost publicate într-un sondaj INSCOP apărut miercuri, 24 iunie 2020. 91,8% dintre participanții la sondaj declară că se simt mândri că sunt români, în creștere față de 80,9% în septembrie 2019, 7% afirmă contrariul și respectiv 1,2% nu știu sau nu răspund.

Marți aflăm că liderul mondial din tenis, Novak Djokovic, este infectat cu coronavirus. Novak Djokovic este pus la zid și acuzat de inconștiență. Totul, după ce jumătate dintre jucătorii care au participat la turneul organizat de el în pandemie, soțiile a doi dintre tenismeni, una dintre ele însărcinată, și antrenorii s-au îmbolnăvit de Covid-19, relatează stirileprotv.ro.

Iar reţelele de supermarketuri din Australia au reintrodus vineri limite la achiziţiile de hârtie igienică şi alte articole de uz casnic, după ce reizbucnirea epidemiei de coronavirus în statul Victoria a declanşat un nou val de cumpărături în cantităţi mari, în vederea stocării, informează Reuters, preluat de agerpres.ro.

Sursa: thetrustword.comShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2020 Oct