ECONOMIE

POLITICA

LIFESTYLE

POLITICA

SOCIAL

TRUST THIS

TOP STIRI

EXCLUSIV TTW

The Trust Word: Săptămâna pe scurt

29/09/2020 - 19:46

  • România are cea mai abruptă creștere a curbei de infectare cu coronavirus din Europa de Est
  • OMS avertizează în legătură cu pandemia de coronavirus: Ceea ce este mai rău urmează să vină
  • 62,9% dintre elevi au luat examenul de bacalaureat. Rezultate cu 5% mai slabe decât anul trecut

România se confruntă cu cea mai abruptă creștere a noilor cazuri de contaminare cu noul coronavirus din Europa de Est. În plus, țara noastră se află acum pe locul 10 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul total de cazuri, conform Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor (ECDC), scrie digi24.ro.

Așadar, situația se menține gravă în România: 416 cazuri de infectare cu coronavirus și 23 de decese în ultimele 24 de ore. Până astăzi, 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, întrebat despre următoarea etapă de relaxare care ar fi urmat să includă și posibila deschidere a restaurantelor, că ar putea fi amânată din cauza evoluției pandemiei de coronavirus, conform digi24.ro

Tot luni, Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că, în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus, ceea ce este „mai rău urmează să vină”. Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că virusul va infecta mult mai multă lume, dacă Guvernele lumii nu vor lua măsurile necesare, relatează news.ro.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o recomandare privind ridicarea graduală a restricţiilor asupra călătoriilor non-esenţiale dinspre ţări terţe, fiind elaborată o listă de 14 state din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie, transmite Reuters. Ţările ‘sigure’ sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay, a anunţat Consiliul UE, potrivit agerpres.ro.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat miercuri că autoritățile din Grecia au lăsat deschis, în perioada 1-15 iulie, un singur punct de trecere a frontierei cu Bulgaria, și anume Kulata-Promachonas. Toate celelalte cinci puncte de trecere, folosite de mulți turiști români în drumul cu automobilul spre litoralul grecesc, au fost închise.Potrivit sursei citate, motivul închiderii celorlalte puncte de frontieră este introducerea obligativității completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia autoritățile elene vor să țină evidența celor care se deplasează în țară, menționează libertatea.ro.

Ludovic Orban a declarat, joi seară, la B1TV, că Guvernul a făcut un sondaj în rândul românilor care arată că 83% din populație vrea să își petreacă vacanțele și concediile din acest an în România, scrie g4media.ro.

BAC 2020

Marți au fost afișate rezultatele la Bacalaureat 2020.Notele la BAC 2020 sunt afișate pe avizierele liceelor și pe  edu.ro cu anonimizarea numelui şi a prenumelui. Rezultatele sunt disponibile și pe digi24.ro.

Rata de promovare (înainte de contestații) înregistrată de absolvenții studiilor liceale și care au susținut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2020, atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare este de 62.9%.232 de candidați au obținut media 10, scrie newsweek.ro.

Iar rata de promovare la Bacalaureat 2020 în București a fost de 70%. Elevii care învață la liceele din Capitală au obținut 39 de medii de 10. Cele mai multe au fost obținute de absolvenții Colegiului Naţional „Sfântul Sava” și ai Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, potrivit digi24.ro.

Și un număr de 62.790 de contestaţii au fost depuse la sesiunea curentă a examenului de Bacalaureat, informează, miercuri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Politică

Parlamentul a numit, marți, membrii pentru două instituții cheie: Curtea de Conturi și Consiliul Național pentru Combatere a Discriminării. Astfel, la Curtea de Conturi merg Niculae Bădălău și Ilie Sârbu pe posturi de vicepreședinți. La CNCD, BOR nu a reușit să-și impună un om, iar PSD a renunțat să revendice șefia instituției. Conform ultimelor negocieri, PSD renunță la șefia instituției și îl susține în continuare pe actualul președinte Asztalos Csaba, propus de UDMR, potrivit HotNews.ro.

Asztalos Csaba a fost ales, miercuri, în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru o perioadă de cinci ani, informează CNCD, într-un comunicat de presă.  Asztalos Csaba a fost preşedinte al CNCD şi în mandatul anterior, fiind în fruntea instituției de 15 ani.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru, lider al PNL Bucureşti, şi liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu au avut un schimb dur de replici pe Facebook, după ce Alexandru a susţinut că PSD face în Bucureşti un sondaj pentru a testa şi alţi candidaţi la Primărie în afara Gabrielei Firea. Ciolacu a numit-o pe Alexandru mincinoasă, reafirmând faptul că Firea este candidatul PSD şi că va câştiga aceste alegeri, la rândul său, ministrul Muncii susţinând în continuare că în Bucureşti se derulează un astfel de sondaj şi că deşi Ciolacu o vrea pe Gabriela Firea candidat, alţi lideri PSD nu au aceeaşi opţiune, relatează news.ro.

Joi, g4media.ro scrie că un sondaj realizat de Inscop în București în perioada 20-26 iunie la comanda PNL arată că Nicușor Dan ar fi votat de 54,5% dintre bucureștenii care au spus că vor veni la vot, iar Gabriela Firea ar fi votată de 45,6% dintre aceștia.

Sondajul consultat de G4Media.ro indică o diferență de 8,8 puncte procentuale între cei doi candidați, în ipoteza că Nicușor Dan ar fi susținut de PNL, USR-PLUS și PMP, iar Gabriela Firea – de PSD, Pro România și ALDE.

Economie

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o consultare bilaterală în format de videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în vederea pregătirii reuniunii Consiliului European care va avea loc pe 17 şi 18 iulie la Bruxelles. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţia a vizat viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi Planul de relansare economică propuse de către Comisia Europeană, scrie agerpres.ro.

Microîntreprinderile vor primi granturi de sprijin în valoare de 2.000 de euro fiecare, pentru finanţarea cheltuielilor privind stocurile, datoriile către furnizori, chiriile şi utilităţile. Guvernul alocă pentru această măsură un buget de 100 de milioane de euro, potrivit Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, publicat miercuri, transmite agerpres.ro.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat vineri că s-au făcut investiții masive inclusiv în luna iunie, de la începutul anului fiind investiți peste 16 miliarde de lei, cea mai mare sumă alocată acestui domeniu din ultimii zece ani. ”Investițiile reprezintă singura soluția pentru a genera creștere economică cu prețuri stabile pe termen lung și locuri de muncă în sectorul privat”, a menționat Florin Cîțu într-un mesaj pe Facebook.

Lifestyle

Potrivit unui studiu, realizat în februarie în rândul influencerilor din România, 28% dintre aceştia declară ca au fost victima unei ştiri false şi 83% spun că întâlnesc de câteva ori pe săptămână ştiri false, scrie news.ro.

Sursa: The Trust WordShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2020 Oct