EXCLUSIV TTW

Reportaj TTW: Andrei Tănasă, jucătorul care nu a apucat să debuteze la echipa de seniori a Politehnicii Iași, dar a fost cumpărat de FCSB

09/11/2020 - 21:14


Andrei Iulian Tănasă a plecat de la Iași la București pentru un vis, visul de a fi fotbalist profesionist. Nu a prins niciun minut în teren pentru echipa cu care a semnat primul contract profesionist de fotbal, Politehnica Iași, însă a fost contactat de FCSB, într-o sâmbătă, pe când se întorcea de la meciul jucat împotriva Concordiei Chiajna, câștigat cu 3-2. „Când am semnat primul contract cu echipa de la Iași, atunci am simțit că simplul joc cu mingea a devenit un sport de performanță. Și totodată, am simțit că începe greul și trebuie să trag și mai mult de mine, să fiu și mai serios”. La scurt timp, a venit a doua propunere, și seriozitatea și talentul i-au adus un transfer important. Andrei era în tramvai când a aflat de interesul echipei bucureștene și a rămas uimit când a auzit suma de transfer. „Eram în tramvai și mergeam la prietena mea și m-a sunat domnul Liviu Niță, de la Didi Junior, reprezentantul meu. 

- Ce faci, Tăsică, unde ești?

Mi-a spus să stau jos sau să mă țin de ceva. 

- Uite, m-au sunat cei de la Steaua, duminică semnezi contractul. 

Am rămas fără cuvinte pe moment, cred că vreo 10 secunde nu am zis nimic. Eram uimit și nu știam cum să reacționez. Suma de transfer a fost de 100.000 de euro, iar pentru un jucător de vârsta mea, este o sumă ok”, își amintește fostul atacant din Copou. Prima persoană pe care a sunat-o a fost mama lui, care s-a bucurat și nu se aștepta ca acest transfer să vină atât de repede, mai ales că „eram de la țară și era mai greu, iar eu veneam și după o accidentare”. 

Andrei Tănasă locuiește în comuna Rediu și mai are doi frați, amândoi fotbaliști, și o situație financiară modestă. Matei, care a fost cumpărat de FCSB la vârsta de 14 ani și Alex, fratele mai mare. „Să îmi ajut familia, asta înseamnă totul pentru mine. Și mă bucur că am reușit asta după transferul la FCSB, pentru că m-am putut implica financiar în ce era nevoie sau ce lipsea de acasă”. 

Cei trei au luat contact cu fotbalul pentru juniori, practicat la nivel profesionist, după un trial făcut de echipa Didi Junior Iași, în satul Rediu. După junioratul petrecut la Didi Junior, Andrei a luat contact cu fotbalul practicat la nivel profesionist. Mai întâi la Politehnica, unde a fost antrenat de Adrian Dobrea, apoi la FCSB II, unde este antrenat de Bogdan Vintilă. 

Cât despre diferențele dintre calitatea fotbalului de la Iași și cel de la București, Andrei susține că „Fotbalul este același peste tot. Și la Iași și la București și în Madrid. Problema noastră este că în România lipsesc seriozitatea, munca și investițiile din fotbal. Mai ales dacă e să vorbim de copii și juniori. În rest, fotbalul este același”.

Rep. TTW: Aveai 17 ani când ai semnat cu FCSB. Ce înseamnă pentru un junior să semneze un contract cu o echipă profesionistă de fotbal?

Să semnezi cu o echipă profesionistă este cea mai mare bucurie pentru un junior. Atunci simți că munca din spate și tot efortul depus nu au fost în zadar. Că cineva îți apreciază calitățile fotbalistice, are încredere în talentul tău și dacă ești serios ai chiar șanse să reușești ceva important. Eu am fost foarte fericit, dar am înțeles că toate astea nu ar fi venit dacă nu eram perseverent, dacă nu mergeam la antrenamente și dacă nu refuzam ieșirile cu prietenii pentru că era zi de meci. Fotbalul vine și cu sacrificii, iar la un nivel profesionist, deja vorbim de multe ore de antrenament și mai puțin timp pentru tine. 

 

De când a ajuns la București, Andrei Tănasă nu s-a simțit singur pentru că Matei, fratele lui mai mic, îl aștepta deja acolo. „M-am acomodat repede la FCSB. Colegii sunt foarte ok și plus că îl am și pe fratele meu, Matei, aici. El a venit la București înaintea mea și cumva, el m-a ajutat să mă acomodez mai repede. Cred că e foarte important și pe cine ai alături în cariera de fotbalist”.

Andrei joacă pe postul de atacant și este de părere că are toate calitățile pentru acest post: „viteza de reacție, lovitura cu capul foarte bună și tehnica. Tot ce ar avea nevoie un fotbalist și prin antrenamente și multă muncă progresezi în fiecare zi”. Este optimist, dar și cu picioarele pe pământ și știe că doar prin antrenamente și prin muncă poate progresa. Spune că nu e suficient talentul și trebuie să faci și sacrificii dacă îți dorești un viitor în fotbal. Sacrificiul pe care el l-a făcut, a fost să plece de acasă, de lângă mamă și să ajungă într-un loc complet nou în care nimeni nu te mai tratează ca pe un copil, ci ca pe un adult, un jucător profesionist de fotbal. 

Reporter TTW: Cum te simți când vezi numele tău pe tabela de marcaj sau în articolele/știrile sportive atunci când se vorbește despre evoluția ta sau despre jocul tău?

Asta nu înseamnă mai nimic. Tot ce contează e să îți faci treaba în teren și să joci foarte bine. Contează doar ce spune antrenorul. Restul pot să spună ce vor, nu trebuie să te lași afectat. 

Și dacă ești muncitor, poți prinde primul 11. Asta e mai important decât să apară numele pe tabela de marcaj sau în presă. Sigur, golurile ajută echipa să câștige și atunci, sunt binevenite, dar este o muncă colectivă. 

La întrebarea De ce contează seriozitatea și perseverența în fotbalul practicat de juniori?, Andrei a spus că acestea sunt foarte importante indiferent de ce ai vrea să faci în viață, dar sunt mai ales importante în fotbal pentru că acestea te-ar putea caracteriza ca fotbalist.
Sursa: The Trust Word

#Andrei Tănasă #Iași #București #FCSB #Politehnica Iași #junior #transfer #fotbalist profesionistShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2020 Nov