Social, Top Stiri, Trust This, TTWO

Reportaj The Trust Word din linia 1: Ce ne recomandă medicii care luptă din prima linie cu coronavirusul

The Trust Word a stat de vorbă cu trei medici din linia întâi, eroii noștri care se luptă cu noul virus pentru a salva vieți.

Doi dintre ei lucrează în Capitală, la spitale diferite, ambele dedicate tratării bolnavilor cu Covid-19, iar cea de-a treia persoană este un medic român, care lucrează în Franța.

“Dacă la început am lucrat în baza specialiății mele, situația s-a modificat pe parcurs. Inițial au fost anumite spitale denumite centre COVID, însa în decurs de 10 zile majoritatea reanimărilor au fost reprofilate pentru a prelua pacienți covid, dublându-se practic capacitatea lor. Au fost anulate consultațiile și operațiile, păstrate strict urgențele aferente fiecărei specialități, așadar personalul a fost redus pentru a economisi resurse. Cei ce nu au ca specialitate de bază reanimarea au început formarea pentru a ajuta în diverse moduri managerierea COVID. Eu am fost repartizată în reanimare în echipa de schimbare a poziției pacientului intubat din decubit dorsal în decubit ventral și invers, având un protocol anume. Dar odată ajuns în reanimare, ajuți cum poți, în funcție de ceea ce este nevoie, gazele sângelui, teste de deglutiție, fibroscopii”, povestește medicul din franța, specialist ORL, care lucrează într-un spital din Paris.

Pregătirea pentru a putea fi în linia întâi în această luptă a fost “un efort interdisciplinar ce a inclus dialog, dezbatere și explicații clare asupra aplicării protocoalelor terapeutice”, ne mărturisește un medic rezident pneumolog. Instructaj Matei Balș despre echipare, dezechipare, management, tratament pacienți a primit și celălalt cardu medical cu care am stat de vorbă, specialist în Gastroenterologie.

În Franța, “cursurile de pregătire au început în mediul online, unde am dat și teste cu privire la protocoalele specifice care trebuie respectate. Ulterior am avut și sesiuni practice care au constat în instruirea personalului medical cu privire la modalitatile de utilizare a echipamentului de protecție”.

Este cu adevărat sufocat sau depășit sistemul medical?

Am vrut să aflăm dacă este sau nu supraaglomerată unitatea medicală în care activează, în urma numeroaselor zvonuri de această natură.

“Momentam funcționăm la capacitate maximă, dar este fals că ar fi supraaglomerat”, au răspuns medicii din Capitală.

Și în Franța situația pare să intre sub control: „Cred că a fost dificil la început până s-au stabilit protocoalele și s-a extins capacitatea spitalelor de a prelua pacienți. În anumite regiuni din Franța pacienții au fost transferați către alte țări, de asemenea au fost transferați pacienți cu TGV medicalizat între diverse centre din țară.”

„Însă momentan cred că s-a ajuns la un platou și lucrurile intră sub control”

Ei sunt eroii noștri, însă pe ei ce emoții îi cuprind în situația actuală?

Nu cred că aș putea spune că îmi este frică, dar adrelină este cu siguranță”, povestește medical pneumolog.

Protocoalele prevăd ca în câteva centre din Paris să nu se lucreze în fiecare zi. Se lucrează în ture fie la reanimare, fie la urgențele specifice specialității. În prima fază, până ne-am familiarizat cu această nouă provocare, exista sentimentul de frică la fiecare fibroscopie, la fiecare intervenție chirurgicală urgentă la pacienții pozitivi Covid. Dacă la început exista teama de necunoscut, incertitudinea, pe parcurs ne-am obișnuit și urmam doar cursul firesc al lucrurilor. Frica sau adrenalina nu pot fi cuantificate pentru că nu se întâmplă tot timpul ceva extraordinar care să ne scoată din zona de confort”, aflăm de la Paris.

Aveți cunoștință de vreun caz intubat, care să se fie vindecat?

Singurul medic dintre cei trei cu care am discutat, care să se fi confruntat cu ansemenea caz, este cel din Franța. “Nu cred că vindecat este cuvântul potrivit într-o patologie al cărei curs nu știm exact care este. Însă pacienți care au fost extubați și ieșiti din reanimare am avut în spital.”

Boala COVID-19 afectează în mod egal toate categoriile de vârstă. Poate severitatea simptomelor e mai redusă în cadrul populației tinere fără comorbidități, însă este non discriminatorie, ne explică unul din medici. Despre cum reacționează copiii la tratamentul împotriva Covid-19, celălalt medic ne-a spus că, reactionează bine, majoritatea fiind asimptomatici.

Din experiența medicului din Franța, decesele au fost direct proporționale cu vârsta și cu celelalte afecțiuni preexistente. “Pacienți tineri, decedați, fără comorbidități nu am avut. Iar majoritatea copiilor, chiar dacă necesită o spitalizare îndelungată, au o evoluție favorabilă. Cei care înțeleg ceea ce se întâmplă, accepta totul ca pe un tratament normal. În centrul nostru nu au existat cazuri de reacții exagerate.”

Au fost utile sau suficiente măsurile pe care le-au luat autoritățile prin ordonanțele militare?

„Poate nu a fost totul perfect, dar am observat că s-a încercat tot ce a fost cu putință, având in vedere rapiditatea cu care s-au petrecut lucrurile”

O altă părere este că măsurile luate sunt utile, însă ar fi trebuit luate măsuri și mai drastice.

În Paris, măsurile de întâmpinare a pandemiei au fost luate puțin tardiv pentru că transmiterea era deja comunitară, iar drept consecință spitalele au fost suprapopulate. De asemena, un mare procent dintre cei vârstnici care au fost expusi la acest virus, au decedat, mai ales cei din centrele de vârstnici. “Măsurile pe care le-aș promova ar fi în primul rând aprovizionarea corespunzatoare a centrelor Covid, pentru că multe dintre spitale duc lipsă de materiale necesare. Altă masură necesară în această situație ar fi testarea în masă a populaței”, mai explică medicul.

„Într-adevăr, vremurule grele sensibilizeaza și da, colectivul cu care lucrez a fost concetrat pentru un ideal comun și au acționat sinergic.”

Toți cei trei medici au simțit solidaritate, mai mult ca de obicei, în această perioadă.

“Practicarea meseriei mele în sistemul medical francez este diferită de felul în care îmi desfășuram activitatea în sitemul medical românesc. Infecția Covid a avut un impact foarte puternic asupra personalului medical în prima fază și, ulterior, asupra populației. Spitalizarea în reanimare a unor colegi de vârsta mea din alte centre a fost primită cu multa îngrijorare de către mine și colegii de la centrul unde activez. Ceea ce ne-a ridicat moralul a fost spiritul de solidaritate și empatia din partea întregii populații precum și între noi în spital.”

Pentru cei de acasă, cadrele medicale recomadă să respectăm normele de protecție și să profităm de acest timp pentru a reflecta la lucrurile cu adevărat importante din viețile noastre.

Un alt mesaj este acela de a ne spăla des și de a limita ieșirile din casă. Este foarte important. Astfel ne protejăm atât pe noi, cât și pe ceilalți.

Așa cum declară și acești medici, boala este încă imprevizibilă.

„E foarte cutremurator să vorbești cu o persoană seara, iar a doua zi sa afli ca s a stins.”

„Nu cred că este nimic mai impresionant decât să vezi pacienți extubați și plecați acasă.”

Sursa: The Trust Word

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *