Social, Top Stiri, Trust This, TTWO

Românii din Borșa, întorși din străinătate, care cereau să fie testați pentru coronavirus au primit un răspuns oficial – Începând de luni, 6 aprilie, toate persoanele aflate în carantină în județul Maramureș vor fi testate

La propunerea președintelui Consiliului Județean Maramureș s-a aprobat, la nivel de județ, testarea tuturor celor din carantina în Maramureș.

Potrivit unei postări de pe facebook, Gabriel-Valer Zetea a cerut, după consultarea cu prefectul județului, Nicolae-Silviu Ungur, dar și cu directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), dr. Rareș Pop, Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) adoptarea a patru noi măsuri cu caracter de obligativitate în județ. Printre acestea se numără și testarea persoanelor aflate în carantină în județul Maramureș (prin efectuarea de teste rapide – serologice) pentru evaluarea riscului epidemiologic de infectare cu noul coronavirus, imediat după expirarea termenului minim de 14 zile de carantinare.

Până la această decizia, românii aflați în carantină în Borșa cereau, printr-un clip video, să fie testați pentru coronavirus, ca să se poată întoarce, după cele două săptămâni, acasă, la familiile lor. 

Echipa The Trust Word i-a contactat și a aflat mai multe:

Sunt cazați într-o pensiune și nici ei nu știu la cine să apeleze pentru a li se face un test „ar fi posibil să întrebăm pe cineva sau să sunăm pe cineva pentru teste?”, sunt întrebările la care familia Roman așteaptă un răspuns. Loredana recunoaște că și-a pierdut încrederea în momentul în care a aflat că cei întorși din străinătate nu vor mai fi testați. „Cer să fiu testată, e normal că vrem să fim testați, dar din câte am înțeles din decretul care s-a dat de la Ministerul Sănătății, cei care vin din alte țări nu vor mai fi testați decât dacă prezintă simptome și nu știm ce va fi”. 

Nu știu, însă, la ce să se aștepte când vor ieși din carantină „am văzut că au făcut teste la câțiva colegi sau la câțiva dintre oamenii care au fost în carantină și li s-au făcut teste, o dată sau de două ori, și dintr-o dată s-a schimbat”, a declarat Loredan Roman. „Am văzut și la televizor,, șefii de la DSP-uri și cei din conducere, își fac săptămânal teste și de ce nouă, care am venit din afară, nu ni se fac?”, a completat Șandor Roman.

Loredana și soțul ei, Șandor, s-au întors pe propria răspundere în România, acceptând carantina de 14 zile, însă recunosc că au făcut-o pentru că au auzit că în România se fac teste „Noi și pe motivul ăsta am venit, ca să facem carantină și să ni se facă teste anume, să nu avem surprize după. Dacă știam că nu se fac teste, nici nu aș fi venit!”, recunoaște Șandor. 

Mircea Ioan își amintește că a stat în jur de opt ore în vamă și alte patru-cinci ore pentru a fi escortați de poliție și locul de carantinare și că a primit un termometru pentru a-și lua singuri temperatura. „Am sunat și la DSP, nimeni nu ne întreabă cum suntem, ne-au trimis un termometru, care dacă îl pui pe o parte arată într-un fel, dacă îl pui pe partea cealaltă, arată în alt fel și dă altă temperatură”.

„Ne-am întors de două săptămâni din Italia și am fi vrut, totuși, să fim testați, ca să fim siguri, măcar cât de cât” este mesajul lui Grec Gavrilă care s-a întors din Italia, din zona Como. În momentul în care a decis să se întoarcă în România, susține că situația în orașul din nordul Italiei era una destul de bună, motiv pentru care o parte din familie a rămas acolo. „Nu erau probleme în zona noastră, probleme erau în zona de Bergamo, de Milano.” Mâine seară ar trebui să iasă din carantină și să meargă acasă, însă recunoaște că ar face asta cu frică „Am făcut demersul acesta, să fim testați, dacă se poate, dacă nu, mergem și acasă, dar cu frică”. 

Lucreția Mihali ar trebui să iasă din carantină joi, spune că după se poate întoarce acasă și este conștientă că sunt persoane care ar avea mai multă nevoie de un test pentru coronavirus „Noi nu suntem contra că nu ne face testul, că nu prezentăm simptome și toți din camera noastră suntem bine. Suntem conștienți că trebuie să se facă la alți pacienți, care chiar sunt în cauză și poate au virusul. M-am întors din Italia, de la hotele, cum am lucrat în stagiune. Am stat și acolo două săptămâni izolată și apoi am venit în România”, a declarat aceasta. 

Cei cu care echipa The Trust Word a luat legătura spun că au condiții bune de carantinare: camere curate, mâncare. „De condiții nu ne putem plânge, mâncare ne aduce, curat este. Nu ne plângem de asta”, a declarat Mircea Ioan. 

Aproape 300.000 de persoane, dintre care peste 250.000 de români, au intrat în luna martie în România. Dintre aceștia, cei mai mulți, aproximativ 50.000, au venit din Italia, potrivit secretarului de stat în MAI, Bogdan Despescu.

Sursă: The Trust Word

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *