Lifestyle, Top Stiri

Scrisoare fără precedent de susținere a directorului celui mai mare proiect de cercetare din România: peste 100 de cercetători, ingineri, doctoranzi de la Laserul de la Măgurele anunță că îl sprijină pe Nicolae Zamfir, ținta unor “tentative de discreditare”

Nicolae Zamfir

O bună parte din cercetătorii de la Măgurele fac front comun în sprijinul directorului celui mai mare proiect de cercetare din România, Nicolae Zamfir. “Subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm împotriva acestor tentative de a ne discredita și ne afirmăm prin prezenta scrisoare sprijinul pentru conducerea ELI-NP și în mod special sprijinul ferm pentru Directorul proiectului, Academician N.V. Zamfir”, se arată într-o scrisoare fără precedent, semnată de peste 100 de cercetători, ingineri, studenți doctoranzi din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics.

“Centrul ELI-NP include cei mai puternici laseri din lume (2×10 Petawatt) și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, fiind cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare. Acesta este un nou domeniu de cercetare interdisciplinară, care aduce pentru prima oară împreună lumina de intensitate și energie extreme cu fizica nucleară”, explică cercetătorii.

Reacția vine după ce Zamfir a fost atacat într-un articol de presă publicat de HotNews.ro, care vorbea despre “minciunele de marketing”, “zăhărel” și un scandal “monstru care fierbe în Institutul de Fizică Nucleară”. Amintim că, în urmă cu o lună, 95 de cercetători din Institutul de Fizică Nucleară au cerut tot printr-o scrisoare deschisă înlocuirea directorului Institutului, după ce partenerii din Cehia și Ungaria au depus la Comisia Europeană cerere să formeze Consorțiu de Infrastructură de Cercetare fără România.

Sursa: edupedu.ro

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *