SOCIAL

TRUST THIS

TOP STIRI

EXCLUSIV TTW

Interviu The Trust Word: “Biking in România” – actrițe străine descoperă și promovează România pe bicicletă

29/09/2020 - 19:46

România este o țară frumoasă, iar lucrul acesta nu este un secret. Însă de multe ori realizăm că este prea puțin promovată, din punct de vedere turistic. Cu toate acestea, există inițiative demne de lăudat. Proiectul Biking in Romania aduce un concept nou și atractiv, prin care se îmbină turismul, lirismul și arta. Sub diferite forme.

Interviu The Trust Word 

Q: De cât timp faceți film independent și cum ați descrie parcursul vostru în direcția aceasta?

A: Suntem atrași de cinematografia clasică și ne reîntoarcem la ea de câte ori este nevoie. Urmărim filme vechi, anii 60-70, cu locații idilice, povești simple, nesofisticate, astfel ne-am ales șicu unele flash-back-uri în proiectele noastre. Filmul este o formă de artă universală, te poți exprima în diferite feluri așa cum simți, și ai o libertate foarte mare. 
Primele noastre proiecte au fost filmate în anul 2014 și au reprezentat câteva clipuri scurte de prezentare. Atunci am simțit că platformele online vor deveni mainstream pentru distribuție de producții video și film. Tot atunci am devenit și producători.

Q:  Cum s-a născut ideea pentru serialul „Biking in Romania”?

A: Trăim într-o perioadă în care există multe idei și clipuri de promovare a României. Este simplu să filmezi câteva cadre cu drona, să le montezi pe un fundal cinematic și gata clipul, sunt mii de exemple pe Youtube. Biking in Romania este un proiect cu un potențial real la public, orientat mai mult spre poveste. Suntem interesați cum ne vede publicul și petrecem mult timp la montaj pentru a contura ritmul fiecărui episod cu un suflu comun.
Definiția proiectului? Un personaj feminin cu un rol efemer (fiecare episod are o altă interpretă) și acțiunea care se desfășoară în locații diferite. Dialoguri minime sau experiențe povestite prin prisma fiecărei actrițe construiesc un alt gen de explorare a locurilor și oamenilor din România. Un exemplu concret este actrița din Taiwan care învață să facă cruce la o mănăstire din Transilvania. Toate acestea au o autenticitate și poate din acest motiv au avut și succes.

Q: Cum au reacționat actrițele străine care au fost invitate să participe în proiect?

A: O experiență inedită și diferită de la o actriță la alta. Am avut cazuri în care au gustat pentru prima dată o anumită mâncare sau băutură, care nu știau să meargă pe bicicletă sau care au repetat o scenă de 10 ori fără să obiecteze. Toate actrițele au avut un punct comun: au fost pentru prima dată în România, iar trăirile oglindite în filmări au fost autentice. Păstrăm și astăzi legătura cu ele.

Q: De ce actrițe și nu actori?

A: Noi credem că amintirile din copilărie au o importanță nemaipomenită pentru artă. În general toate întâmplările și lucrurile care ți se întâmplă în viață te reprezintă ca artist și reprezintă un material de inspirație. 

Bicicleta copilăriei noastre a fost faimoasa Pegas cu șeaua lungă, un simbol al generației cu cheia la gât.

Cu ajutorul firmei Pegas am reușit să introducem în film o bicicletă unică, iconică. Am ales actrițe pentru că bicicleta este pentru femei.

Q: Ce zone din România ați ales să promovați până acum și de ce?

A: Până în prezent am realizat 4 episoade în următoarele locații: Izvoru Mureșului (cu actrița Tsao Hsuan din Taiwan), Borsec (Michaela Sergi, Italia), Tușnad (Adrianne Deming din SUA) și Sfântu Gheorghe (Menyhart Helga din Ungaria). Sunt locații apropiate care ne-au permis realizarea celor 4 episoade cu costuri reduse. 

Q: Clipurile voastre spun cu adevărat o poveste. Cine a scris „scenariile”?

A: Ideea de bază este să povestim din experințele noastre prin intermediul actrițelor. Nu credem că pot fi transpuse în film unele stări sau impresii pe care noi le-am trăit. Dacă apare un peisaj, persoană sau  un stimul care ne motivează să ne îndepărtăm de la trăirile pe care le aveam, se va naște ceva unic, inedit. De obicei schimbăm mult scenariul și în timpul filmărilor. Scenariile sunt scrise de Constantin și Eva Triff.

Q: Protagonistele au promovat la rândul lor clipurile despre România la ele în țară?

A: Toate actrițele au promovat clipurile “Biking in Romania” in tara lor sau la casa de producție de care aparțin.

De altfel, asta a fost și ideea de a aduce actrițe străine care pot promova și pe alte canale clipurile noastre.

Q: Cum vedeți proiectul peste un an?

A: În acest moment “Biking in Romania” are 4 episoade finalizate – cel mai recent fiind episodul de la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării filmat în 2019 și lansat în vara 2020. Vremurile tulburi în care trăim, afectate de pandemie ne vor face mai dificile filmările din acest an pentru episoadele următoare.

Q: V-a influențat pandemia de coronavirus cumva direcția?

A: Pentru acest gen de proiect ai nevoie de oameni, comunicareși apropiere.

Proiectul Biking in Romania este în acest moment la stadiul de scenariuavem pregatite episoade noi.

Pandemia ne-a prilejuit o reîntâlnire cu obiceiuri pe nedreptuitate. Am scos din bibliotecă cărțile cumpărate cu ceva timp înurmă și le-am citit, ne-am uitat la interviuri cu oameni în carantină, la filme, am gătit și ne-am făcut un regim de sport.

Q: Ce părere aveți despre proiectul The Trust Word – Iubește România?

A: Filmele noastre au ceva în comun, avem același scop. 

Împreună suntem parte din efortul de schimba lucrurile în bine. The Trust Word este un proiect din care se resimte dorința de a defini locuri, peisaje și edificii arhitecturale. Este diferit, tehnic și are traseul său.

Există oameni care au plecat din România, pentru speranță, la fel cum alții au ales fără să-și motiveze asta, să rămână aici. Voi vă adresați tuturor.

Q: Care este scopul final al proiectului „Biking in Romania”?

A: Ne propunem să comunicăm spectatorilor prin intermediul actrițelor de pe bicicletă, a poveștii puse pe un schelet narativ simplu și un aspect cinematic, frumusețile locurilor de basm din România.

Dorim să-i scufundăm în poveste prin colajul de imagini și sunete și să-și dorească să vadă cu ochii lor. Mizăm pe un interes mai crescut al publicului din România pe acest subiect și conversia noilor spectatori străini.

Q: Câteva cuvinte despre voi.

A: Scenariu, montaj și imagine: Constantin Triff
Costume, scenariu și scenografie: Eva Triff
Imagine: Sebastian Kecseti
Filmări aeriene: Lehel Domokos

Sursă: The Trust WordShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2020 Oct