STIRI

CORONAVIRUS

Cât timp suntem protejați de virus după vaccinarea contra COVID-19. „Afirmațiile se bazează pe niște modele matematice”

20/01/2021 - 09:22

Vaccinarea contra COVID-19 a debutat, în România, în decembrie 2020. Pe măsură ce tot mai mulți oameni se vaccinează, iar alții așteaptă să o facă, pe buzele multora a apărut o întrebare, și anume care este intervalul în care suntem protejați de virus după vaccinare.

Pfizer-BioNTech și Moderna, producătorii celor două vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană, și care sunt folosite și în România, promit o perioadă de protecție impotriva virusului de circa 2-3 ani, scrie ziare.com.

Pe de alta parte, nu exista deocamdată studii care să confirme credințele oficialilor celor două firme. Raed Arafat a declarat că, momentan, vorbim cu certitudine de o perioada de 6-8 luni, adică intervalul care a trecut de când primii oameni care au participat la studiile clinice au fost vaccinați. Pe de alta parte, specialiștii din Belgia promit un vaccin care va oferi imunitate pe viață.

Cu toate acestea, cum se calculează imunitatea? La această întrebare răspunde Marius Geanta, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Marius Geanta pornește explicația de la datele pe care le cunoaștem cu certitudine până în momentul de față, și anume că există două vaccinuri autorizate în Uniunea Europeană, Pfizer-BioNTech și Moderna, care oferă o protectie de 95%, respectiv 94,1%.

El spune că acest calcul al imunității oferite se face pe două planuri, și anume perioada efectivă care a trecut de când au fost vaccinați primii participanți la studiile clinice, dar și pe baza unor modele matematice, a datelor preclinice și a experiențelor anterioare ale producătorilor.

Sursa: Ziare.com

#vaccin #campanie de vaccinare #Covid-19 #Pfizer-BioNTech #Moderna #imunizare #Marius GeantaShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Feb