STIRI

LIFESTYLE

Ciudățenia psihologică ce contribuie la răspândirea COVID-19: Încălcarea regulilor privind distanțarea fizică de rude și prieteni este percepută ca fiind mai puțin riscantă comparativ cu cea de oameni străini nouă, spun psihologii

29/10/2020 - 15:33

În plină pandemie, ni se pare mai puțin riscant să împărțim ceașca de cafea cu un coleg de muncă decât să trecem pe trotuar pe lângă un străin care tușește. Felul în care gândim este simplu: pe colegul de serviciu îl știu. Și el mă știe pe mine. Chiar dacă este riscant să ne scoatem măștile de protecție, colegul nu ni se pare amenințător comparativ cu străinul de pe trotuar care tușește. Însă tocmai contactele apropiate cu persoanele cunoscute contribuie la răspândirea rapidă a noului coronavirus, spun specialiștii.

„Amenințarea reală pe care nu o conștientizăm sau pur și simplu o trecem cu vederea este acolo“, explică Tegan Cruwys, psiholog clinician și cercetătoare la Universitatea Națională din Australia. „Sunt rețelele noastre cele mai apropiate: familie, prieteni, comunitățile dragi nouă.“

Cum evaluăm riscurile

Conform g4media, în cazul oamenilor cu care ne face plăcere să ne petrecem timpul, pericolul contaminării nu este atât de evident, fiindcă ei nu ni se par amenințători comparativ cu persoanele străine. Când ne identificăm cu cei pe care îi considerăm parte din cercul nostru, cu unul „de-al nostru“, avem sentimentul de încredere și credem că nu ne-ar putea face rău.

Prin urmare, avem tendința de a fi mai puțin suspicioși și mult mai toleranți față de simptomele lor. Față de ei ne asumăm mult mai ușor riscuri, stând împreună, împărțind mâncarea sau îmbrațișându-ne. Dar numai gândind astfel nu înseamnă că persoanele dragi sunt mai puțin periculoase în privința transmiterii bolilor, adaugă Cruwys. „Bolile contagioase nu respectă limitele acestor grupuri”, spune ea.

Recent, Germania a atins un număr record de infectări cu COVID-19, 14.500 într-o singură zi – cele mai multe cazuri înregistrate de la debutul pandemiei. Potrivit președintelui Agenției federale pentru controlul și combaterea bolilor, Lothar Wieler, de la Institutul Robert Koch, focarele nu par a fi locurile publice, ca transportul în comun sau locul de muncă. Principala sursă de contaminare ar fi, se pare, cercul privat.

Sursa: G4Media

#pandemie #distantaresociala #psihic #locdemunca #infectieShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2020 Dec