STIRI

SOCIAL

Franța, la cel mai înalt nivel de „urgență teroristă”, după trei atacuri jihadiste

29/10/2020 - 20:35

Cu două omoruri prin decapitare la câteva zile distanță și atacuri concentrate cu cuțite, joi, Franța a trecut la cel mai înalt nivel de „urgență de atac terorist”. O reuniune specială a Cabinetului va avea loc vineri, scrie Newsweek.

Poliția franceză i-a dezvăluit numele atacatorului de la Biserica Notre Dame din Nisa, joi, drept „Brahim Aouissaoui”, în vârstă de 25 de ani. El a decapitat una dintre victimele sale, o femeie, în același mod în care un alt jihadist l-a ucis pe profesorul de franceză Samuel Paty în urmă cu câteva zile. În atacul de la Nisa, au mai fost ucise încă două persoane în biserică, paracliserul și o enoriașă, și au fost rănite alte șapte.

„Franța este din nou victima fascismului islamic”, a spus primarul Christian Estrosi, în timp ce poliția scotea victimele din biserică.

Atacul de la Nisa a stârnt deopotrivă teamă și indignare, amintirea atacului terorist de Ziua Bastiliei din 2016, în urma căruia au fost ucise 86 de persoane, fiind o rană deschisă pentru Franța.

Cel mai recent atac sugerează o nouă tendință emergentă în Franța, în care atacurile nu sunt revendicate de organizații teroriste și nici atacatorii nu pretind vreo afiliere la acestea. Experții antitero au atras întotdeauna atenția că Franța nu va scăpa de atacuri teroriste până nu va scoate din rădăcini radicalismul islamic din numeroasele comunități musulmane.

Țările musulmane îl acuză pe președintele Franței că are o agendă anti-islamică. Președintele turc Recep Erdogan a cerut un boicot al țărilor musulmane pentru produsele franceze, afirmând că „președintele Macron are nevoie de un control mintal”, ceea ce a stârnit criticile Uniunii Europene.

Sursa: Newsweek

#Franța #atacuri teroriste #Christian Estrosi #Emmanuel Macron #NisaShare with: