STIRI

CORONAVIRUS

TOP STIRI

Iată 7 dintre cele mai mari mituri ale vaccinului împotriva coronavirusului spulberate de experți

22/01/2021 - 19:38

Scepticismul privind vaccinul și refuzul oamenilor de a se vaccina s-au răspândit din ce în ce mai mult în ultimele luni. Mai mulți oameni punând la îndoială nu numai eficacitatea vaccinurilor, ci și practicile lor de dezvoltare, standardele de siguranță și obiectivele lor.

Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor împotriva coronavirusului în ultimul an a fost o sarcină urgentă, dată fiind devastarea vieții și mijloacelor de trai cauzată de pandemie, dar, în același timp, a devenit o țintă pentru scepticism și mituri.

Dezinformarea însă poate pune viața în pericol.

Mit: Vaccinurile Covid-19 sunt nesigure deoarece au fost dezvoltate prea repede

Adevăr: Vaccinurile împotriva coronavirusului au fost supuse unor studii clinice stricte și riguroase care au implicat mii de participanți umani după testele inițiale pe animale. Producătorii de vaccinuri au insistat că nu au fost sărite etape, iar rezultatele studiilor au dovedit că vaccinurile sunt sigure și eficiente.

Mit: Vaccinurile modifică ADN-ul

Adevăr: Vaccinurile împotriva coronavirusului dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna conțin ARN mesager (sau mARN) care ne învață celulele cum să producă o proteină care declanșează un răspuns imun. Acest lucru creează imunitate împotriva virusului care provoacă Covid. ARNm (adică instrucțiunile) dintr-un vaccin Covid nu intră niciodată în nucleul celulei, unde se păstrează ADN-ul nostru, spune Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Mit: Vaccinurile afectează fertilitatea

Adevăr: Unele femei sunt îngrijorate de faptul că vaccinul împotriva coronavirusului le-ar putea dăuna fertilității. Într-adevăr, marți, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie și Colegiul Regal al Moașelor au emis o declarație despre vaccinările Covid, fertilitatea și sarcina.

În acesta, Dr. Edward Morris, președinte la Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi, a declarat: „Vrem să liniștim femeile că nu există dovezi care să sugereze că vaccinurile Covid-19 vor afecta fertilitatea. Afirmațiile referitoare la orice efect al vaccinării Covid-19 asupra fertilității sunt speculative și nu sunt susținute de date concrete.”

El a continuat: „Nu există un mecanism biologic plauzibil prin care vaccinurile actuale ar putea avea vreun impact asupra fertilității femeilor. Nu s-au prezentat dovezi că femeile care au fost vaccinate au avut probleme de fertilitate. ”

Mit: Vaccinul nu este sigur pentru mine, deoarece sunt însărcinată

Adevăr: Există date limitate despre siguranța vaccinurilor Covid-19 pentru persoanele gravide, spune CDC. Dintre datele disponibile din studiile pe animale, „nu s-au demonstrat probleme de siguranță la șobolanii care au primit vaccinul Moderna COVID-19 înainte sau în timpul sarcinii; studiile privind vaccinul Pfizer-BioNTech sunt în curs de desfășurare ”, a spus CDC.

Mit: Dacă ați făcut vaccinul, nu este nevoie să purtați o mască

Adevăr: Chiar dacă sunteți imunizat împotriva Covid, puteți transmite virusul și altora. Încă nu știm cum afectează vaccinările transmiterea ulterioară și până când nu o facem - mai ales în timp ce mulți oameni rămân nevaccinați - oamenii sunt îndemnați să urmeze regulile de distanțare socială, să poarte măști și să se spele pe mâini pentru a preveni transmiterea virusului.

Mit: Nu am nevoie de vaccin pentru că am avut deja Covid

Adevăr: Deși o infecție anterioară cu Coronavirus ar putea oferi oamenilor anticorpi împotriva reinfectării, experții nu sunt încă siguri cât durează această protecție. Rezultatele preliminare ale unui studiu realizat pe întreg teritoriul Marii Britanii asupra a mii de lucrători din domeniul sănătății au constatat că persoanele care au fost infectate cu Covid au avut probabil o formă de imunitate timp de cel puțin cinci luni. Cu toate acestea, datele au sugerat, de asemenea, că un număr mic de persoane cu anticorpi ar putea încă să poarte și să transmită virusul.

Mit: Puteți lua Covid-19 din vaccin

Adevăr: Nu puteți lua Covid din vaccinurile Pfizer-BioNTech sau Moderna, deoarece nu conțin virusuri vii. Analiza vaccinului de la Universitatea Oxford explică faptul că ingredientul activ al vaccinului Oxford-AstraZeneca „este fabricat dintr-un adenovirus modificat care cauzează răceala comună la cimpanzei.” Acest virus a fost modificat astfel încât să nu poată provoca o infecție. Este folosit pentru a furniza codul genetic pentru proteina coronavirus spike.
Sursa: The Trust Word

#coronavirus #experți #mituri #vaccinShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Feb