STIRI

EXTERNE

Parlamentul European, preocupat că jurnaliştii se confruntă cu violenţe, hărţuire şi presiune: Libertatea presei în UE s-a deteriorat

29/10/2020 - 20:09

Într-o rezoluţie adoptată marţi, Comisia condamnă „încercările făcute de guvernele unor state membre de a reduce la tăcere presa critică şi independentă”.

Conform news.ro, eurodeputaţii denunţă eforturile necinstite de a restricţiona libertatea presei şi pluralismul prin finanţări. Textul rezoluţiei face referire în special la presa de stat, care ar trebui să se bazeze pe modele financiare care să îi asigure independenţă editorială.

Este subliniată „dezvoltarea modelului de intimidare”, cu referire la uciderea jurnaliştilor Daphne Caruana Galizia şi Ján Kuciak, ca exemple de risc cu care se confruntă jurnaliştii de investigaţie.

Eurodeputaţii fac apel la persoanele publice să se abţină din denigrarea jurnaliştilor şi insistă asupra obligaţiei ca atacurile să fie anchetate, subliniind că jurnalistele sunt în special vulnerabile şi ar trebui să primească protecţie suplimentară.

Sursa: News.ro

#rezolutie #comosie #jurnalisti # acuze #jurnalismShare with: