STIRI

POLITICA

Reforma constituțională și revenirea la mandatul de 4 ani pentru președinte începând din 2024

21/10/2020 - 15:14

Președintele Klaus Iohannis a vorbit recent despre nevoia de modernizare a Constituției. Conform unei analize realizate de către Remus Ștefureac, publicată pe site-ul psnews.ro  acest subiect despre care s-a tot discutat în ultimii ani a fost pus oarecum în surdină de criza sanitară, dar fără îndoială este esențial pentru continuarea dezvoltării României în următoarele decenii. 

Sigur, sub această umbrelă largă a reformei constituționale intră multe aspecte legate de relația dintre instituții, de structura administrativ teritorială a țării, de drepturi, libertăți etc.. Din punctul meu de vedere, una dintre problemele care a provocat cele mai multe și mai mari blocaje și întârzieri ale dezvoltării țări este instabilitatea politică. Iar una dintre cauzele explicite, dincolo de fragmentarea politică, o cultură exacerbată a conflictului și sistemul multipartid românesc, este desincronizarea mandatelor președintelui și parlamentului, fapt care întreține un conflict permanent dintre legitimitatea prezidențială și legitimitatea parlamentară.

Mandatul prezidențial de 5 ani, respectiv mandatul parlamentar de 4 ani instituite prin Constituția din 2003 reprezintă și astăzi una dintre cele mai nefericite decizii politice din istoria post-decembristă, una care a aruncat țara în zodia instabilității politice cronice. Nu este niciun secret că o asemenea desincronizare determină automat coabitări. Orice țară democratică, indiferent de nivelul de sofisticare al culturii politice, va avea dificultăți în gestionarea conflictelor politice inerente. Cu atât mai mult, într-o țară ca România în care cultura democratică a elitelor și a populației în general parcurge în continuare o perioadă de consolidare, desincronizarea mandatelor este un combustibil letal ce întreține permanent focul crizelor politice.

Sursa: Psnews.ro

#presedinte #analiza #modernizare #KlausIohannisShare with: