Business, Externe, Politica, Social, Top Stiri, Trust This, TTWO

The Trust Word: Săptămâna pe scurt

The Trust Word

Cele mai importante știri ale săptămânii:

  1. Coronavirus, 308 în România: 31 de cazuri noi de infectare
  2. Români a a intrat în stare de urgență. Ce prevede decretul semnat de președintele Klaus Iohannis
  3. Coronavirus în România: Primul site închis de autorități pentru fake news
  4. Spitalul mobil ridicat de Armată în Otopeni va fi operaţional în 5-6 zile; urmează certificarea şi autorizarea
  5. Un nou record negativ în Italia din cauza coronavirusului: 627 de decese într-o singură zi

Noul coronavirus continuă să facă victime în toată lumea. Până în prezent, au fost declarate peste 11.300 de decese și peste 275.000 de îmbolnăviri cu Covid-19. 

Coronavirusul în România 

Noul Covid-19 continuă să se răspândească pe teritoriul României. Grupul de Comunicare Strategică anunță că în data de 20 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Potrivit digi24, dintre acestea, 31 de persoane au fost declarate vindecate și externate.

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind decretarea stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile, anunță digi24. După publicarea în Monitorul Oficial și Parlamentul a supus la vot electronic decretul, joi în prima ședință online din istoria sa. Potrivit aceleiași surse, parlamentarii au votat în unanimitate starea de urgență, fiind 445 de voturi pentru.

După decretarea stării de urgență de pe teritoriul României, Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că școlile vor rămâne închise până după Paște, scrie digi24

Luni seară, MAI a precizat că Grupul de Comunicare Strategică va efectua o analiza a publicațiilor care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, scrie the trust word. Miercuri, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a solicitat Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) închiderea primului site care a publicat informații false în contextul crizei coronavirusului. Conform hotnews, publicația închisă este stiridemoment.ro, care a postat un articol cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”. În contextul unei corecte informări, Guvernul, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania au lansat platforma online „COVID-19 Ştiri Oficiale” (stirioficiale.ro) şi lucrează la alte câteva astfel de proiecte privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii noului coronavirus, scrie agerpres.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți seară că se suspendă activitatea de servire și consum în restaurante, hoteluri, cafenele și localuri publice. Potrivit digi24, activitatea lor poate continua însă pentru livrare la domiciliu sau alte activități, care nu presupun clienți într-o incintă.

Mai multe companii au anunțat suspendarea activității pentru a opri răspândirea coronavirusului. Astfel, Automobile Dacia, cea mai mare companie din România. a oprit joi producţia la uzina de la Mioveni, ca măsură preventivă în condiţiile epidemiei de coronavirus și Pirelli Slatina, unul dintre cei mai mari angajatori din Olt, anunță suspendarea temporară a activității. 4.000 de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic, potrivit digi24. Vineri, Băneasa Shopping City a anunțat că își întrerupe activitatea în perioada 23 martie – 16 aprilie pentru a-și proteja atât clienții și retailerii, cât și angajații, în contextul pandemiei de coronavirus, scrie hotnews. Și Ikea România a anunțat închiderea celor două magazine din București. Potrivit mediafax, clienții vor putem comanda online în continuare. Astfel, miercuri, premierul Ludovic Orban  a anunțat că pe perioada stării de urgență statul va suporta din bugetul asigurărilor de șomaj plata șomajului tehnic, scrie digi24

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat vineri că au fost întocmite 98 de de dosare penale au fost întocmite prin structurile abilitate ale MAI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod penal, anunță agerpres. Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie s-au sesizat  cu privire la săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul senatorului Vergil Chiţac care a participat la mai multe întâlniri oficiale şi private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19, scrie news.ro.

Luni seară, peste 3.500 de români au rămas blocați în mașini la granița dintre Austria și Ungaria, după ce a intrat în vigoare decizia guvernului maghiar de a nu mai permite tranzitarea teritoriului țării, scrie digi24. Marți, Ministerul Afacerilor Externe, a anunțat că autorităţile ungare vor permite cetăţenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria, într-un anumit interval orar. 

Spitalul Clinic Colentina s-a transformat de marți în centru pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus SARS – CoV2, scrie the trust word. Complexul medical mobil din curtea Institutului „Ana Aslan” ridicat de Armata Română în Otopeni va fi operaţional administrativ în 5 – 6 zile, după care va fi certificat şi autorizat pentru tratarea cazurilor uşoare şi medii de COVID-19, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Oliver Anghel, potrivit agerpres. Marți, guvernul a anunțat că  fabrica de biocide Hexi Pharma, închisă în urma tragediei de la Colectiv va fi rechiziționată de către stat. Astfel, utilajele fostei fabrici vor fi repuse în funcțiune pentru a realiza biocide, scrie europafm

Mai multe companii au decis să sprijine spitalele și personalul medical care se ocupă de tratarea pacienților infectați cu coronavirus. OMV Petrom susține intervenția Crucii Roșii Române în pandemia COVID-19 cu o donație de 1 milion de euro. Conform europafm, fondurile vor fi folosite pentru achiziția de echipamente de testare pentru diagnosticare rapidă COVID19. În timp ce, Casa Regală a României a anunțat că pune la dispoziție 53 de spații de cazare de pe Domeniul Regal Peleș pentru persoanele care vor avea nevoie să stea în carantină. Și omul de afaceri din Suceava, Ştefan Mandachi, anunţă că va pune, gratuit, Mandachi Hotel&Spa la dispoziţia personalului medical şi a voluntarilor care au interacţionat cu bolnavi sau suspecţi de infectare cu noul coronavirus, anunță bursa.

Coronavirusul în străinătate

Marți, statele membre ale Uniunii Europene au decis în unanimitate să interzică timp ce 30 de zile intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar pentru opri răspândirea coronavirusului, anunță digi24

Bilanțul deceselor provocate de noul coronavirus din Italia l-a depășit joi pe cel din China. Potrivit digi24, joi erau anunțate peste 3.405 decese. Vineri, însă, a fost înregistrat un nou record negativ. Peste 600 de persoane au decedat după infectarea cu Covid-19, scrie digi24.

Între timp, China a anunțat trei zile fără nicio confirmare de origine locală cu coronavirus. Numărul de morţi pe zi s-a redus semnificativ în ultimele săptămâni în China: doar trei decese au fost anunţate vineri de Ministerul Sănătăţii, cel mai scăzut de până acum, scrie newsweek.

Numărul total al cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în Spania a urcat luni la 8.744, anunța luni Fernando Simon, şeful Centrului naţional de alertă sanitară, potrivit agerpres. Numărul deceselor cauzate de epidemia COVID-19 a ajuns la 297. Joi, în Spania erau înregistrate 17.147 de cazuri de coronavirus  și 767 de decese, anunță digi24.

Sursă: The Trust Word

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *