Business, Externe, Lifestyle, Politica, Social, Top Stiri, Trust This, TTWO

The Trust Word: Săptămâna pe scurt

The Trust Word
  • Iohannis: Începând din 15 mai vom intra în stare de alertă
  • Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale
  • Criza COVID-19, mai gravă decât Pearl Harbor: încă 2.073 de morţi în SUA, în ultimele 24 de ore

Luni, 4 mai, aflăm că începând din 15 mai vom intra în stare de alertă. „Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă, (…) care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni. Preşedintele Iohannis a subliniat că situaţia nu s-a îmbunătăţit încă, conform agerpres.ro.

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat măsurile de relaxare, acestea fiind postate pe site, sâmbătă la prânz. Documentul are 13 pagini și este structurat pe mai multe capitole, în funcție de activitatea domeniului care urmează să fie redeschis după 15 mai. Astfel, există referințe la activitatea din saloanele de înfrumusețare, din cabinetele stomatologice, din unitățile sanitare non-COVID, din școli, birouri, hoteluri și transport public.

Un subiect de interes pentru poporul român îl constituie deschiderea Bisericilor.Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, pledează pentru redeschiderea acestora, cu precauțiile de rigoare, odată cu ridicarea stării de urgență și introducerea primelor măsuri de relaxare. El spune că oamenii au nevoie acum de hrană spirituală.

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că, în momentul în care va fi permisă oficierea slujbelor, „cel mai probabil” acestea nu vor avea loc în spaţii închise, transmite Agerpres.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), potrivit unui comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că decizia CEDO în cazul Kovesi este „fără precedent”, iar CCR are obligaţia de a revizui „de îndată” nu numai decizia referitoare la revocarea fostului procuror-şef al DNA, dar şi orice alte decizii luate „în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice”, relateaza  agerpres.ro.

Miercuri, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare. Curtea Constituțională a admis că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate. Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați, potrivit digi24.ro.

Premierul Ludovic Orban s-a arătat șocat miercuri de deciziile Curții Constituționale privind neconstituționalitatea amenzilor date în perioada stării de urgență și de cea care anulează abrogarea pensiilor speciale.

Despre prima dintre decizii, Orban a spus că este o invitație la încălcarea legii, iar în ceea ce privește a doua decizie, premierul a spus că sunt membri ai Curții care nici n-ar trebui să se pronunțe pe speță, câtă vreme sunt beneficiari direcți ai acestui gen de privilegiu, potrivit romania.europaliibera.org.

Avocata Elenina Nicuț contrazice interpretarea premierului Ludovic Orban, care a declarat joi că după decizia Curții Constituționale amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare vor reveni la nivelul inițial. Avocatul explică faptul că CCR a declarat neconstituționale atât articolul din OUG 1/1999 care a introdus amenzi pentru încălcarea ordonanțelor militare, cât și OUG 34/2020, care a majorat nivelul amenzilor. Premierul Ludovic Orban susține că prin decizia de miercuri a CCR se va reveni la nivelul inițial al amenzilor, cel stabilit prin OUG 1/1999. Avocata Elenina Nicuț îl contrazice și arată că și art. 28 din OUG 1/1999 a fost declarat neconstituțional, relateaza digi24.ro.

În continuare, premierul Ludovic Orban a declarat joi că amenzile pentru a creşte gradul de conformare la reguli în timpul pandemiei de coronavirus vor fi date şi după ce Curtea Constituţională a luat o decizie pe acest subiect, scrie agerpres.ro.

Autonomie  maghiară în România

Senatorii dezbat și votează marți respingera a două proiecte de lege privind autonomia, depuse în Parlament în urmă cu 16 ani. Proiectele au fost „uitate” în Senat, care este cameră decizională. În contextul dezbaterilor din camera superioară a Parlamentului, UDMR transmite că susține principiul autonomiei, pentru că este „un instrument pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a comunității maghiare din România”, scrie digi24.ro.

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) a decis marţi, în şedinţă, solicitarea unui punct de vedere al SRI în ceea ce priveşte declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la presupuse înţelegeri referitoare la „vânzarea Ardealului”, a anunţat vicepreşedintele comisiei, Marian Cucşa, citat de Agerpres. Reamintim că președintele Iohannis a acuzat săptămâna trecută PSD că face înțelegeri cu guvernul Ungariei. Miercuri, 29 aprilie, Iohannis a spus într-o declarație de presă că ”PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”, citează g4media.ro.

Premierul maghiar Viktor Orban a postat miercuri pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor, dezvălui g4media.ro.

Externe – Marea Britanie, cele mai multe decese de COVID-19

Marți aflăm că mai mult de 32.000 de oameni au murit în Marea Britanie având suspiciunea de COVID-19, cel mai sever bilanţ raportat până acum în Europa, potrivit datelor publicate, transmite Reuters.

Statele Unite au înregistrat din nou miercuri peste 2.000 de decese suplimentare din cauza COVID-19 în 24 de ore, ridicând bilanţul total la 73.095 de morţi de la începutul pandemiei, potrivit datelor prezentate de Universitatea Johns Hopkins. Astfel, criza COVID-19 a fost declarată mai gravă decât atacul de la Pearl Harbor.

Tot din SUA aflăm că China a ascuns amploarea epidemiei și nivelul de contagiune al SARS-CoV-2 pentru a avea timp să facă stocuri de materiale necesare pentru a combate noul coronavirus, conform unui raport al Departamentului pentru Securitate Internă (Homeland Security), datat 1 mai, transmite newsweek.ro.

Între timp, Franţa va ridica gradual restricţiile de luni, 11 mai, dar unele restricţii vor rămâne în vigoare în regiunea Parisului, unde noul tip de coronavirus este încă activ, a anunțat premierul Edouard Philippe, citat de Reuters.

Iar Italia, după două luni de izolare pentru limitarea epidemiei de COVID-19, a relaxat luni restricţiile de circulaţie. Măsura nu a fost urmată de aglomeraţie pe străzi, cum se temeau pesimiştii, relatează dpa, citată de agerpres.ro.

Astăzi, România a trecut de pragul de 15.000 de infectări cu coronavirus, în ultimele 24 de ore întregistrându-se 320 de cazuri noi. Totalul a ajuns, astfel, la 15.131 pacienți infectați, dintre care 6.912 vindecați și 926 decedați.

Sursa: The Trust Word

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *