Politica, Social, Top Stiri, Trust This

The Trust Word: Săptămâna pe scurt

The Trust Word

Cele mai importante știri ale săptămânii:

  • Au fost adoptate noi restricții. Terasele se închid la ora 23:00. Măștile, obligatorii în aer liber în zone aglomerate
  • Iohannis: Școala nu va începe în condiții normale, ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Până în septembrie pandemia nu va dispărea
  • România depășește pragul de 50.000 de cazuri de coronavirus
  • Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul gravidei cu COVID-19 care a murit în timpul transferului de la Arad la Timișoara
  • Au fost numiți procurorii Parchetului European, condus de Kovesi. Cine e reprezentantul României

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Printre măsurile adoptate în ședința de marți a CNSU se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise. Măsura se aplică în anumite intervale orare, în zonele aglomerate și sunt exceptate persoanele care desfășoară activitate fizică intensă și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Potrivit digi24, terasele se închid după miezul nopții, iar sălile de jocuri de noroc vor fi închise după ora 23:00. Ulterior, mai multe județe au impus obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise. Argeșul este primul județ care a instituit purtarea obligatorie a măștilor în spațiile deschise. Pe lista județelor care au impus această măsură se află și Dâmbovița, Galați, Brașov, Vâlcea, Iași, Călărași, Prahova, Buzău, Constanța, Vrancea, Giurgiu, Satu Mare, Arad, Botoșani și Teleorman. 

Miercuri, președintele a susținut o conferință de presă în care a răspuns întrebărilor adresate de către jurnaliști.  Astfel acesta a vorbit despre noul an școlar.  Iohannis a spus că „școala sigur nu va începe în condiții normale, fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea”. Se pare că „ne îndreptăm spre un scenariu mixt” – cu elevii la școală și cursuri online, a mai subliniat Klaus Iohannis, anunță digi24

Joi, președintele Klaus Iohannis a declarat, după o ședință cu ministrul de interne Marcel Vela și cu șeful DSU, Raed Arafat, că situația este gravă și că autoritățile se pregătesc pentru această situație. Președintele a atacat dur PSD și a spus că social democrații sunt de vină pentru creșterea numărului de cazuri de COVID-19. „La început lucrurile au mers bine, până acum câteva săptămâni. Dar această situație nu a convenit PSD-ului. Atunci, PSD-ul a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate PSD controlează încă majorități în Parlament. PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR. Să nu uităm când PSD a încercat să treacă proiectul privind autonomia”, a spus președintele Klaus Iohannis. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat, miercuri, în ședința de Guvern, proiectul unei ordonanțe de urgență care prevede dublarea etapizată a alocațiilor pentru copii. Potrivit digi24, prima majorare ar urma să aibă loc la 1 septembrie.

Consiliul UE a numit luni procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO) care va fi condus de Laura Codruţa Kovesi. România va fi reprezentată de Cătălin-Laurenţiu Borcoman. Potrivit digi24, Borcoman, fost șef al DIICOT Brașov, este unul dintre cei trei candidaţii desemnaţi de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror european, alături de Daniel Horodniceanu şi Claudiu Dumitrescu.

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat o investiţie în valoare de 47 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru construcţia unui spital regional de urgenţă cu 800 de paturi la Craiova, care ar putea fi gata în 2026, anunță news.ro.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare (Articolul 10 din Convenția drepturilor omului) Monicăi Macovei după ce justiția din România a condamnat-o pentru calomnie la adresa lui Dan Șova. Decizia CEDO arată că România trebuie să îi plătească Monicăi Macovei daunele stabilite de justiția română, scrie g4media.

Coronavirus în România

Marți, România este acum pe locul cinci în Europa, ca număr total de pacienți în stare gravă, cu 353 de persoane internate la terapie intensivă. Potrivit biziday, primele locuri sunt ocupate de Rusia, Spania, Franța și Moldova. Miercuri, România a depășit Suedia și a trecut pentru prima dată pe primul loc în UE la numărul morților de COVID-19 pe ultimele 14 zile, raportat la populație.

Joi, România a trecut de pragul de 1300 de cazuri înregistrate în doar 24 de ore. Aceasta a raportat 1356 de îmbolnăviri cu coronavirus. Tot joi seara o femeie care era însărcinată în 28 de săptămâni și era infectată cu covid-19 a decedat în timpul transferului de la Arat la Timișoara. Managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu a declarat că „atât femeia cât și copilul puteau fi salvați dacă o simplă intubare ar fi fost făcută la timp”, scrie digi24. Vineri, g4media anunța că poliţiştii arădeni s-au autosesizat în cazul femeii  și au „întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Adina Aconstantinesei.

Vineri aflăm că România a depășit pragul de 50.000 de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Astfel, în luna iulie, cu un total de 23.916 cazuri noi, numărul celor infectați cu covid-19 este comparabil cu cel  cu cel din aprilie, mai și iunie la un loc, anunță biziday

Până astăzi, 1 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 52.111 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În ultimele 24 de ore au fost 1.225 de cazuri noi de COVID-19. De asemenea, 36 de persoane au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus. Sunt 401 pacienți internați la Terapie Intensivă, anunță digi24.

Coronavirus în lume

Coronavirusul este cea mai severă situație de urgență în domeniul sănătății cu care ne-am confruntat la nivel global, a declarat Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit digi24, Directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, a confirmat luni că, la nivel mondial, au fost înregistrate 16 milioane de cazuri de infectare cu COVID și 640.000 de decese.

Autorităţile din mai multe ţări europene şi-au înăsprit în ultimele săptămâni măsurile în urma unei accelerări a contaminărilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2, în faţa ameninţării unui al doilea val COVID-19. Potrivit g4media, aproape patru milioane de locuitori ai aglomeraţiei din Barcelona sunt îndemnaţi, de la 17 iulie, ”să stea acasă”, mai puţin în cazul unor nevoi de primă necesitate. Autorităţile catalane au hotărât, de asemenea, să închidă, la Barcelona, cinematografele, teatrele, discotecile, să interzică reuniunile de peste zece persoane, vizitele la aziluri de vârstnici şi să limiteze capacitatea de primire la 50% în baruri şi restaurante.

În regiunea Lisabonei, 700.000 de locuitori din 20 de cartiere au fost izolaţi la domiciliu începând de la 1 iulie. Aceste măsuri au fost prelungite cel puţin până la sfârşitul lui iulie.

În Belgia, începând de la 11 iulie, purtarea măştii este obligatorie pentru orice persoană în vârstă de cel puţin 12 ani în locurile publice închise – magazine, cinematografe, biblioteci, locuri de cult.

În Campania, regiunea în care se află oraşul Napoli, amenzi în valoare de 1.000 de euro au fost aplicate pentru prima oară la 25 iulie unor stabilimente în care nu se respecta purtarea măştii.

Sursă: The Trust Word

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *