Lifestyle, Social, Top Stiri

Universul.net: Iadul de după vindecare – mărturii. Prin ce pot trece tinerii după Covid și de ce se tem medicii că pandemia lasă în urmă o armată de bolnavi cronici

daune coronavirus pe termen lung

Una din 10 persoane infectate cu coronavirus suferă de oboseală, dureri musculare sau tulburări neurologice câteva săptămâni după ce a supraviețuit infecției. Așadar, ce daune pe termen lung lasă virusul în organism? Un material Der Spiegel, preluat de universul.net, pune în lumină probabil cea mai ignorată dimensiune a bolii declanșate de coronavirus: Prin ce putem trece după?

La jumătate de an după debutul pandemiei, medicii observă un număr din ce în ce mai mare de pacienți cu coronavirus oficial recuperați, dar în realitate departe de a fi sănătoși.

Aproximativ una din 10 persoane care au fost bolnave continuă să sufere de simptome inexplicabile la mai mult de o lună după vindecare. Multora li se întâmplă acest lucru și după două luni. Cele mai frecvente simptome sunt epuizarea, durerile de cap, pierderea mirosului, probleme cu respirația, amețeli, diaree și erupții cutanate. „Iar unii dintre participanții noștri au încă febră după trei luni”, spune Timothy Spector, de la King’s College London, care urmărește evoluția bolii la peste 200.000 de pacienți cu COVID-19 pe o perioadă mai lungă de timp, cu ajutorul unei aplicații mobile, ca parte a unui amplu proiect de cercetare.

Deteriorarea severă a plămânilor, inimii și sistemului nervos la unele persoane este de asemenea îngrijorătoare. Boala poate provoca aritmie cardiacă sau poate declanșa diabet zaharat. Unii pacienți suferă de tulburări severe de concentrare și memorie, precum demența. Chiar și tinerii pot fi afectați. Peste 1.000 de copii din întreaga lume au contractat sindromul inflamator multisistem după o infecție SARS-CoV-2, care poate duce la miocardită și insuficiență circulatorie.

Sursa: universul.net

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *