Externe, Politica, Top Stiri, Trust This

Viktor Orban, criticat dur pentru modul cum gestionează criza coronavirusului

Viktor Orban Trianon

Premierul Viktor Orban a proclamat, sâmbătă, victoria asupra coronavirusului, anunțând că, începând de luni, izolarea va fi desființată. Dar în timp ce capitala, care a fost epicentrul crizei coronavirusului din Ungaria, ieșea din izolare după două luni de restricții, dl Orban se confruntă cu două probleme care se întrepătrund: un sistem sanitar cu dificultăți și o opoziție recent întărită, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Duminică, Timea Szabo, o parlamentară din partea opoziției, a postat în contul său de Facebook un film cu interviul unei văduve al cărei soț a murit după ce a fost trimis imediat acasă în urma unei intervenții chirurgicale, patul trebuind să fie eliberat pentru a face loc pacienților infectați cu Covid-19.

Dna Szabo a conchis că “decizia ministrului Miklos Kasler de a se elibera paturile de spital și de a amâna niște intervenții chirurgicale costă vieți“.

Guvernul a adoptat o serie de măsuri controversate, printre acestea numărându-se și cea prin care spitalelor li s-au acordat opt zile ca să elibereze 60% din paturile plătite de contribuabili. Pe la mijlocul lunii aprilie, mii de pacienți, dintre care unii în stare gravă, au fost trimiși acasă.

Guvernul a decretat că, în cazul înmulțirii numărului de cazuri de coronavirus, sunt necesare 36000 de paturi. Totuși, potrivit criticilor, la o lună după aplicarea acestei decizii, în țară se înregistraseră în total numai 3400 de infecții și 462 de decese […]

Ca și în cazul altor regiuni din Europa, multe dintre infecții s-au semnalat în aziluri. Dl Orban a căutat să dea vina pe dl Karacsony, având în vedere că multe dintre ele sunt administrate de autoritățile municipale.

Dl Karacsony a ripostat, afirmând că spitalele și alte cămine, inclusiv cele administrate de guvernul central, răspândesc și ele virusul. Într-un interviu acordat ziarului Financial Times, el a invocate un raport al guvernului dezvăluit joia trecută, în care se estimează că cel puțin 15% din totalul infecțiilor se datorează angajaților din sectorul de sănătate.

Primarul s-a plâns că guvernul a reacționat lent în privința difuzării informațiilor legate de numărul persoanelor testate și nu a precizat nici numărul angajaților din sistemul sanitar care au fost infectați.

Sursă: G4Media

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *